Powiedzenie, że jesteśmy tym, co zjedliśmy ma długą historię. Ja bym dodała do tego, że jesteśmy również tym, czym oddychamy, co wklepujemy codziennie w skórę, ale również tym, o czym myślimy, czego słuchamy, czytamy… Nasze ciało nie jest oddzielone od umysłu. Sposób w jaki myślimy o sobie i o naszym otoczeniu ma bez wątpienia wpływ na nasze zdrowie i wygląd. Wpływ środowiska, w takim właśnie szerokim znaczeniu, na istotę ludzką pasjonuje mnie od wielu lat. Ciągle spotykam osoby, na które nie działają żadne popularne diety. Uznałam, że liczenie kalorii nie jest słuszną drogą. Wybrałam psychodietetykę, bo traktuje człowieka jako nierozerwalną psychofizyczną całość. Praca z emocjami przy zmianie nawyków żywieniowych pozwala poprawić jakość życia na stałe.

Agnieszka Jakubek

Jestem inżynierem chemikiem ze specjalnością technologia żywności oraz absolwentką studiów podyplomowych „Psychodietetyka” na uniwersytecie SWPS. Od wielu lat prowadzę własne obserwacje i gromadzę wiedzę na temat żywienia i związanych z tym problemów. Najważniejsze wartości, którymi kieruję się w mojej pracy to uczciwość i szacunek dla drugiego człowieka